G-badminton

https://www.smashbc.com/wp-content/uploads/2020/10/logo-rolstoelbadminton.jpg

Wat is G-badminton

G-badminton is badminton die is aangepast aan personen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en/of ASS. We zorgen voor een leuke en ontspannen vrijetijdsbesteding tijdens de trainingen op dinsdag en zaterdag. Er bestaat ook de mogelijkheid om mee te doen aan competitie. We doen mee aan tornooien die verschillende badmintonclubs organiseren: het Belgisch kampioenschap, het Limburgs kampioenschap en de Special Olympics.

Onze doelgroep bestaat uit personen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking en/of personen met ASS. Personen met een lichamelijke beperking hebben de keuze om deel te nemen aan rolstoelbadminton of staand badmintonnen. De personen met een verstandelijke beperking en personen met ASS komen vaak in de groep van G-spelers (staande badmintonners) terecht.

De trainingen gaan door op dinsdag van 16u30 tot 18u00 voor rolstoelbadmintonners en de G-spelers (staande badmintonners). Op zaterdag worden de groepen opgesplitst en trainen eerst de rolstoelbadmintonners van 15u00 tot 16u30 en de G-spelers (staande badmintonners) van 16u30 tot 18u00.

Gestart in 2005
De eerste club die G-badminton aanbiedt in Vlaanderen

Wij zijn in 2005 met G-badminton gestart. In Vlaanderen waren we de eerste club en daar mogen wij dus best wel fier op zijn.

In 2005 is Raymond Remans, een recreatieve speler van bij ons, met een vraag naar ons gekomen. Hij vroeg mij of er iets was voor zijn zoon Steven, een jongen met een beperking.

Na lang zoeken bleek dat er in België geen badminton bestond voor mindervaliden. Daarom hebben we besloten om dit zelf te organiseren.

We hebben de juiste mensen bij elkaar gezocht en zijn er aan begonnen. Eerst zijn we gestart met staand badminton voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en zitbadminton voor mensen met een fysieke beperking.

2008
Special Olympics in Amsterdam

In 2008 werden wij gevraagd om de Special Olympics in Amsterdam te organiseren. Dit was een groot succes! Coaches uit Aruba en de Nederlandse Antillen hadden nog nooit zo een leuk kampioenschap gehad.

Ook de Belgische top van de Special Olympics heeft ons gefeliciteerd. Ze hebben onmiddellijk hun reglement aangepast zodat ook wij als sportclub konden deel nemen aan de special Olympics in België. Voorheen was dit enkel mogelijk voor erkende instellingen.

2010
Begin van rolstoelbadminton

In 2010 is ook Badminton Vlaanderen op de kar gesprongen. Zij hebben ons sportrolstoelen in bruikleen gegeven.

Het zitbadminton is dan ook stilaan verdwenen en wordt nu enkel nog op ons jaarlijks tornooi georganiseerd.

Gelukkig zijn ook andere clubs in Vlaanderen gestart met rolstoelbadminton en kunnen er nu tornooitjes gespeeld worden.

Wij organiseren jaarlijks op de derde zaterdag van november ons G-tornooi. In de voormiddag staand badminton voor spelers met een verstandelijke beperking en namiddag zit- en rolstoelbadminton voor spelers met een fysieke beperking.

2012-nu
Start van Belgische kampioenschappen

In 2012 hebben wij het allereerste BK voor G-badminton georganiseerd. 6 jaar later, in 2018, hebben wij dit voor de tweede keer gedaan.

Doorheen de jaren heeft onze club al meerdere Belgisch kampioenen geleverd.

Bob Biesmans heeft zelfs al een paar Europese tornooien en kampioenschappen gespeeld.

Het is dus meer dan duidelijk: bij ons in Smash is de G gelukt!

All contents © copyright Planaxis. All rights reserved.